Himpunan kisah-kisah aneh, misteri, seram dan fenomena paranormal yang berlaku di seluruh pelusuk dunia termasuk di Malaysia. Disediakan Oleh PAGparanormal MALAYSIA

Isnin, 18 Julai 2016

PENGGUNA JALAN RAYA TERAKAM ROH MANGSA KEMALANGAN MAUT


SEKEPING gambar yang dirakam selepas satu kemalangan jalan raya di Kentucky, Amerika Syarikat, menjadi viral di laman sosial gara-gara satu imej pelik yang kelihatan dalam gambar berkenaan.

Kemalangan itu berlaku pada jam 5.30 petang, 12 Julai, 2016, membabitkan sebuah motosikal yang dipercayai hilang kawalan dan terbabas.

Seorang pengguna Facebook dengan nama Saul Vazquez, merakam gambar itu ketika pasukan paramedik sedang menjalankan tugas menyelamatkan mangsa di tepi jalan.

Imej pelik berwarna putih itu dilihat dalam bentuk manusia, seolah-olah sedang berada di awang-awangan.


Justeru dalam kalangan netizen, ramai yang membuat tanggapan ia adalah 'roh' mangsa yang dilaporkan meninggal dunia.

Namun ramai juga yang tidak setuju dengan tanggapan itu, atas alasan mangsa, menurut banyak laporan portal berita, meninggal dunia di hospital.

Dalam masa yang sama, ada juga yang berpendapat ia hanya sekadar ilusi dan apa yang dilihat dalam gambar itu adalah sebahagian daripada imej pareidolia.

Pareidolia, dalam ilmu psikologi, merujuk kepada satu fenomena di mana terjadi satu ransangan dalam minda yang menyebabkan manusia mempercayai satu bentuk wujud, walaupun pada hakikatnya ia tiada.

Antara fenomena pareidolia adalah 'Face of Mars' atau Wajah Marikh, di mana ia kelihatan seperti wajah manusia dari jauh, namun apabila dilihat dari dekat ia hanyalah formasi batu-batuan di planet itu.
Share:

0 comments:

PAGparanormal Malaysia ©. Dikuasakan oleh Blogger.
BLOG INI MEMAPARKAN KISAH-KISAH ANEH, PELIK, MISTERI DAN FENOMENA PARANORMAL
Official Blog Of 'PAGparanormal Malaysia' known as Pengembaraan Alam Ghaib Crew or Journey To The Unknown Crew

Attention!! Many paranormal investigators believe there are real dangers of a spiritual nature that ghost hunting groups should be aware of.It seems that ghost hunting has become quite a popular endeavor over the last several years. Whether it be a historic location, public venue or a private residence, what could be more exciting than going to a supposed haunted location to seek out the paranormal? Some people say cemeteries are very notorious for sightings of spirits, and many people hoping to get a thrill by going to such places to catch a glimpse these spirits, ghosts or entities.

(When we are investigating, we are always looking out for causes for the activity; but we should always be on alert for dangers that are present around us, both seen and unseen). PAGparanormal Malaysia ©


KNOWING US

Total Pageviews

Facebook Followers

Google+ Followers

Follow by Email

Sign up here with your email address to receive our all news and updates about blogger in your inbox. Its free.

Rakan Blog