Himpunan kisah-kisah aneh, misteri, seram dan fenomena paranormal yang berlaku di seluruh pelusuk dunia termasuk di Malaysia. Disediakan Oleh PAGparanormal MALAYSIA

Jumaat, 3 Julai 2015

KEMALANGAN MAUT LPT2 ANGKARA UNSUR MISTIK?


DUNGUN - Lebuhraya Pantai Timur  Fasa II (LPT 2) yang dibina sememangnya menjadi satu kemudahan kepada pengguna jalan raya tetapi kini lebuh raya itu digelar 'lebuh raya maut' berikutan banyak kes kemalangan dilaporkan sejak ianya dibuka.

Dalam sebulan pasti berlaku satu kemalangan bermula susur masuk Paka sehinggalah ke Kuala Dungun dan Bukit Besi serta seterusnya menuju Ajil,  sama ada meragut nyawa atau tidak.

Rata-rata penduduk sekitar mengakui LPT2 memudahkan perjalanan mereka, tetapi bimbang dengan statistik kemalangan yang tinggi walaupun baru tujuh bulan digunakan.

Seorang pengawal keselamatan, Awang Long Mohd Yusof, 40, berkata, sepanjang dia bekerja di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Bukit Besi, memang banyak kemalangan yang berlaku di lebuh raya itu.

Malah beliau mengakui pernah menyaksikan sendiri kemalangan yang berlaku di hadapan matanya.

Menurutnya, pelbagai sebab diandaikan menjadi punca kepada kemalangan itu termasuk sikap pemandu dan struktur jalan.

“Kalau diperhatikan, kita boleh nampak keadaan jalan raya di LPT 2 ni tak berapa elok dan tidak rata.

“Apabila hujan, air menyebabkan jalan licin dan air bertakung di beberapa lokasi," katanya.

Menurutnya, kadang-kadang haiwan ternakan seperti lembu sering berada di kawasan jalan dan dibiarkan berkeliaran.

“Apabila fikirkan banyak benar kemalangan di sini, saya nak pergi kerja pun takut guna LPT2 tapi terpaksa kerana saya cari rezeki di sini,” katanya.

Menurutnya, unsur mistik juga banyak diperkatakan penduduk yang mendakwa turut menjadi penyumbang kepada kemalangan maut.

“Memanglah ada dengar orang bercerita perkara mistik yang jadi punca kemalangan tetapi saya tak tahulah betul ke tidak.

“Ada pengguna sering pandu laju dan ia memanglah sangat berbahaya bukan saja kepada diri sendiri, malah juga orang lain," katanya.

Sehubungan itu, dia berharap pihak bertanggungjawab dapat mengkaji semula struktur jalan raya dan menambah baik supaya kejadian kemalangan dapat dikurangkan.

Penduduk, Aida Rudiana Ismail, 34, pula berkata, kebanyakan kemalangan maut yang berlaku adalah melibatkan orang luar dan mungkin mereka masih tidak mengetahui selok-belok keadaan jalan di situ.

“Boleh dikatakan saban minggu ada saja kemalangan. Ada yang maut dan ada juga yang hanya cedera ringan. Sedikit sebanyak masalah ini membuatkan kita yang tinggal di kawasan sekitar bimbang," katanya.
Share:

0 comments:

PAGparanormal Malaysia ©. Dikuasakan oleh Blogger.
BLOG INI MEMAPARKAN KISAH-KISAH ANEH, PELIK, MISTERI DAN FENOMENA PARANORMAL
Official Blog Of 'PAGparanormal Malaysia' known as Pengembaraan Alam Ghaib Crew or Journey To The Unknown Crew

Attention!! Many paranormal investigators believe there are real dangers of a spiritual nature that ghost hunting groups should be aware of.It seems that ghost hunting has become quite a popular endeavor over the last several years. Whether it be a historic location, public venue or a private residence, what could be more exciting than going to a supposed haunted location to seek out the paranormal? Some people say cemeteries are very notorious for sightings of spirits, and many people hoping to get a thrill by going to such places to catch a glimpse these spirits, ghosts or entities.

(When we are investigating, we are always looking out for causes for the activity; but we should always be on alert for dangers that are present around us, both seen and unseen). PAGparanormal Malaysia ©


KNOWING US

Total Pageviews

Facebook Followers

Google+ Followers

Follow by Email

Sign up here with your email address to receive our all news and updates about blogger in your inbox. Its free.

Rakan Blog