Himpunan kisah-kisah aneh, misteri, seram dan fenomena paranormal yang berlaku di seluruh pelusuk dunia termasuk di Malaysia. Disediakan Oleh PAGparanormal MALAYSIA

Rabu, 18 Februari 2015

LOKASI YANG MENGGERUNKAN

Bayangkan cerunan gunung yang menegak atau ombak besar maut menggunung, jalan cerun yang menggayatkan. Demi minat dan kepuasan untuk merakam lokasi-lokasi berbahaya ini, ia tentu tidak menjadi terlalu bermasalah walaupun nilainya mungkin memakan nyawa sendiri.

Walaupun begitu, sejumlah lokasi amat berbahaya ini mungkin memerlukan anda berfikir lebih daripada sekali sebelum menyahut cabarannya.

Berikut adalah antara lokasi rekreasi paling berbahaya di dunia:

Half Dome, Taman Negara YosemiteSetinggi hampir 1,500 meter dari Lembah Yosemite, Half Dome adalah lejenda di kalangan pendaki.
Memerlukan masa seharian dan jerih untuk sampai ke puncak, jarak 120 meter terakhir ‘kubah’ ini hampir menegak 90 darjah.

Pendaki perlu menggunakan kabel logam sebagai alat bantu untuk menjejakkan kaki di puncaknya.Namun, perlu diingatkan bahawa di peringkat inilah kemalangan paling banyak terlaku dan dilaporkan, kira-kira 60 orang terbunuh di sini.

Pada 2011 seramai tiga pendaki maut, dengan dua daripadanya dihanyutkan arus di bawahnya.Jika itu belum cukup menggerunkan, ini mungkin dapat memberikan gambaran lebih jelas: Sesetengah pendaki maut kerana disambar petir!


Lawatan ke gunung berapi HawaiiAktiviti mengunjungi gunung berapi aktif semakin popular di kalangan pelancong yang dahagakan cabaran. Namun ia ternyata tidak semakin selamat.

Taman Negara Gunung Berapi Hawaii melaporkan ada sebanyak 40 kematian dan 45 kecederaan serius antara 1992 hingga 2002.

Pada 2007 mereka menutup aktiviti berbasikal di Kilaluea tempat gunung berapi paling aktif di dunia selepas tiga orang maut dalam tempoh setahun.

Kini dibuka semula, pelancong terdorong untuk ke puncak gunung berapi sebelum boleh berbasikal ketika menuruni cerunnya.Risiko yang ditempah?

Hilang kawalan, cedera parah, melecur akibat terkena lahar dan terhidu gas beracun yang membunuh.
Mont Blanc, Perancis & Itali

Daripada 20,000 pengunjung yang cuba mendaki pergunungan tertinggi di kalangan negara Kesatuan Eropah ini, berpuluh-puluh terbunuh.

Dengan ketinggian 4,810 meter, pelancong sering menjadi korban akibat perubahan cuaca mengejut, jumlah pengunjung melampau dan runtuhan batu.

Kejadian terburuk direkodkan dalam tempoh beberapa tahun ini ialah pada 2012 apabila sembilan pendaki dari Switzerland, Jerman, Britain dan Sepantyol terbunuh dirempuh runtuhan salji.


Jalan Maut, BoliviaDianggap satu daripada laluan paling berbahaya di dunia, Jalan Yungas Utara sering dirujuk sebagai Jalan Maut. Ia tidak menghairankan jika melihat kepada kadar kematian dicatatkan di situ sehingga 300 orang setahun.

Laluan 64 kilometer dari puncaknya menarik lebih 25,000 penunggang motosikal setiap tahun.Jalan yang sempit, tanpa penghadang keselamatan dan tebing tinggi menjadi ujian kepada mereka.


Kokoda Track, Papua New GuineaPopular ketika Perang Dunia Kedua, Kokoda Track menjadi tempat kunjungan warga Australia yang ingin memberi penghormatan kepada tentera yang terkorban ketika konflik berkenaan.

Laluan sepanjang 96 kilometer itu melalui kawasan hutan, sungai dan pergunungan.Setakat ini ia sudah mengorbankan enam pengunjung Australia, selain 50 yang lain terpaksa diselamatkan melalui helikopter.


Teahupoo Gigantic Wave Disenarai sebagai antara 10 lokasi berombak besar paling bahaya di dunia, ada lima kematian dicatatkan sejak 2000.

Menjadi lokasi kejohanan dunia setiap tahun, ombaknya boleh mencapai ketinggian tujuh meter bersama kekuatan yang menyebabkan kematian atau kecederaan parah.Nama Teahupoo boleh diterjemah sebagai “Tempat Tengkorak.”


Gunung Huashan, ChinaBersatu dengan pergunungan suci Tao, laluan di sini adalah antara yang paling bahaya di dunia.Tangga yang curam dibina mengelilingi gunung setinggi 2,154 meter itu dengan rantai sebagai tempat berpaut.

Pendaki yang berani akan mendapat ‘habuan’ jika mereka berjaya tiba di puncak iaitu secawan teh.
Walaupun tiada statistik rasmi mengenai kematian di sini, dianggarkan 100 orang terbunuh setiap tahun.


Pantai AcapulcoJangan terpedaya bahawa keindahan pantai akan menjamin keselamatan.Kawasan perkelahan Acapulco memang terkenal dengan jenayah tinggi dengan kadar pembunuhan sebanyak 142 kes bagi setiap 100,000 penduduk.

Firma pelancongan Australia pula menyarankan warga negara itu hanya melawat kawasan yang sering dikunjungi ramai, tetapi masih mengingatkan lokasi itu tetap berdepan risiko pembunuhan dan penculikan.

Kebanyakan jenayah berlaku di kejiranan kelas pertengahan yang terletak tidak jauh dari apartmen mewah, pusat peranginan dan kedai eksklusif.


Rangkaian sungai ColoradoIa mungkin rangkaian sungai paling popular di Amerika Syarikat, tetapi dibayangi pelbagai kecelakaan dengan sesetengahnya menyebabkan kematian.

Pada 2014, berlaku 15 kematian dalam tempoh tujuh bulan pertama menjadikan tahun lalu sebagai tempoh paling buruk dalam sejarahnya.

Jabatan Taman dan Hidupan Liar Colorado menyalahkan salji cair dari bahagian hulu menyebabkan paras air meningkat mendadak serta kian deras.

Mereka juga mendakwa pengambilan arak dan kekurangan pengalaman menyumbang kepada banyak kemalangan.


Skellig MichaelTerletak di barat Ireland, Skellig Michael diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pada 1996 berdasarkan kepada kewujudan biara purba unik di situ.

Ia boleh dicapai selepas anda mendaki 600 anak tangga berusia lebih 1,000 tahun sambil mengharungi deruan angin kencang serta lereng curam.Tergelincir dan terjatuh adalah kemalangan paling lazim di sini.

Pada 2009, dua kematian direkodkan dan mendorong pihak yang berkenaan mengkaji semula aspek keselamatan sedia ada.Namun di sebalik kemalangan berkenaan, mereka tetap tidak memasang palang keselamatan di situ.

Share:

0 comments:

PAGparanormal Malaysia ©. Dikuasakan oleh Blogger.
BLOG INI MEMAPARKAN KISAH-KISAH ANEH, PELIK, MISTERI DAN FENOMENA PARANORMAL
Official Blog Of 'PAGparanormal Malaysia' known as Pengembaraan Alam Ghaib Crew or Journey To The Unknown Crew

Attention!! Many paranormal investigators believe there are real dangers of a spiritual nature that ghost hunting groups should be aware of.It seems that ghost hunting has become quite a popular endeavor over the last several years. Whether it be a historic location, public venue or a private residence, what could be more exciting than going to a supposed haunted location to seek out the paranormal? Some people say cemeteries are very notorious for sightings of spirits, and many people hoping to get a thrill by going to such places to catch a glimpse these spirits, ghosts or entities.

(When we are investigating, we are always looking out for causes for the activity; but we should always be on alert for dangers that are present around us, both seen and unseen). PAGparanormal Malaysia ©


KNOWING US

Total Pageviews

Facebook Followers

Google+ Followers

Follow by Email

Sign up here with your email address to receive our all news and updates about blogger in your inbox. Its free.

Rakan Blog